(044) 234-55-30, (044) 234-09-07
 

У Волинській області відбудеться перший фестиваль “Устилуг Стравінський FEST”, присвячений творчості композитора Ігоря Стравінського. Як саме цей захід зможе перетворити маленьке місто Устилуг в туристичну мекку поціновувачів творчості Стравінського — Радіо Культура розповіли директорка Українського центру культурних досліджень, авторка грантової програми “Малі міста — великі враження” Ірина Френкель та заступниця директорки Українського центру культурних досліджень Олена Іщенко.

“Починаючи з 20 липня цього року, перший проєкт задав позитивний тон в Україні і програма “Малі міста — великі враження” почали крокувати дуже впевнено, із великими враженнями та значною кількістю глядачів, які відвідують наш проєкт. Відбулося багато проєктів, які ми можемо поділити на гастрономічні, діджиталізовані, коли ми виводимо міста у віртуальний простір, фестивальні. У 2018 році, наприклад, для багатьох жителів України було відкриттям, що російський художник Ілля Рєпін народився на Харківщині, тобто він є великим українським художником. Також була відкрита Олена Пчілка, яка створила дитячий український театр”, — розповіла Ірина Френкель.

За її словами, коли в цьому році вибирали проєкти, знайшли багато “родзинок”, які можуть стати туристичними маркерами України: “На жаль, за місяць проєкт завершиться, а чи буде новий — будемо бачити, коли буде проголосовано новий бюджет. Але ті 74 громади в цьому році та 8 — в минулому, які реалізували проєкти, не будуть більше жити, як до участі в цій програмі”.

Директорка Українського центру культурних досліджень також поділилася процедурою відбору проєктів: “Було оголошено конкурс на засіданні Кабміну і до Міністерства культури протягом місяця надсилалися заявки. Після цього формувалась експертна рада, яку також зібрало Міністерство, потім відбувся технічний відбір, перша дистанційна оцінка проєктів. А після цього було складено шорт-лист та графік співбесід і протягом чотирьох днів відібрали оці 74 проєкти”.

“Я, як людина, яка має музичну освіту, все життя знала, що Стравінський є великим російським композитором. Коли “захищався” Устилуг, я промоніторила, що в Устилугу є єдиний у світі музей Ігоря Стравінського — це будинок, який він сам збудував у 1907 році, сім років поспіль проводив там своє літо і створив найкращі твори. І його батьки, до речі, з Волині. Тому ми маємо пишатися таким культурним надбанням та створити умови, щоб про це дізналися в Європі, тому що є багато заможних туристів, які готові інвестувати свої кошти у відпочинок та знаходити ось такі маленькі музеї в маленьких містах. Вважаю, що знайдуться люди, які створять із цього міста велику туристичну мекку Стравінського”, — зазначила Ірина Френкель.

“Нас підтримала і Харківська національна опера, тому що в них є два твори в репертуарі. Вони їдуть в інший кінець України, щоб виступити”, — додала Олена Іщенко.

Вона звернула увагу на те, що треба якесь враження, щоб зацікавити людину музеєм Стравінського, який відкрився в Устилугу: “Нам потрібно було якесь музичне дійство, на яке прийдуть різні категорії. Тому коли дізнаються, що проєкт підтримала Львівська філармонія, Харківська опера, це викликає резонанс, зокрема, й серед молоді”

12 жовтня о 14:00 на міському стадіоні Устилуга прозвучить тригодинна програма симфонічного оркестру зі Львова та балету Харківської опери. Фестиваль є безкоштовним.

ФОТО: газета “День”

Знайдуться люди, які створять із міста Устилуг велику туристичну мекку Стравінського – Ірина Френкель про "Устилуг Стравінський FEST"

 

Послухати ефір тут