(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

Всеукраїнський конкурс «Малі міста – великі враження» проводять для підтримки культурних ідей у невеликих населених пунктах та об’єднаних територіальних громадах. Серед умов участі – менше 50 тисяч жителів. На сході переможцями стали місто Вугледар, Новопсковська та Біловодська селищні ОТГ.

У рамках проєкту уряд виділяє на втілення подій 50 мільйонів гривень, при цьому 70% фінансування ініціативи переможця – коштом держави, 30% – з місцевих бюджетів.

Зцілення сміхом

Олена Шаніна, бібліотекарка з Вугледара Донецької області і одна з авторок проєкту-переможця «Літературно-меморіальний простір «Анатолій Овсієнко. Зцілення сміхом», розповідає, що поет-гуморист Анатолій Овсієнко є місцевою знаменитістю. Він жив у місті, останні 20 років життя втратив зір, але писав життєстверджуючі гуморески. На його будинку встановили меморіальну дошку і хочуть, щоб місцеві більше знали про творчість земляка. 

За проєктом планується створити мурал з портретом Анатолія Овсієнка, встановити літературні лавочки та ліхтарі, перевидати книги автора, зокрема шрифтом Брайля для незрячих.

Андрій Сілич, міський голова Вугледара, на своїй фейсбук-сторінці пообіцяв підтримати авторів ініціативи, щоб літературно-меморіальний простір зробили до 20 листопада 2019 року.

 Вугледарська бібліотека

Народжені на Слобожанщині

Новопсковська  громада, що в Луганській області, виграла конкурс з проєктом «Талант_Кolyska.UA». За словами керуючої справами селищної ради Тетяни Червенко, яка стала авторкою проєкту, всеукраїнський традиційний фестиваль української культури відбудеться в серпні цього року. Він спрямований на розвиток туризму та ріст економічної привабливості культурної спадщини громади.

Новопсковська громада під час участі у проекті «Громада на мільйон» Громадський простір

Під час фестивалю проводитимуть театралізовані екскурсії в музеї, автобусні тури по церквах і печерах. Також зроблять історичне дослідження та благоустрій біля печери новопсковського крейдяного хребта Пристіну і арт-студію просто неба, влаштують кулінарний батл з приготування слобожанського кулешу, медовий ярмарок і фотобар, козацькі розваги та масовий танок.

Біловодські коні та туризм

На території Біловодської громади, що на Луганщині, працюють три кінних заводи, тому свою культурно-мистецьку акцію селищна громада вирішила присвятити кінній тематиці.

Деркульський завод Луганська ОДА

Проєкт «Біловодськ — столиця кінних заводів України» передбачає три етапи, розповідає керівниця місцевого відділу культури Світлана Джунич.

По-перше, проведення в жовтні кінно-спортивного етнографічного фестивалю «Золота підкова» на території Деркульського кінного заводу. Цей завод є національною пам’яткою культури, збудований у 18 столітті. Фестиваль має надати поштовх для розвитку історичної території .

Деркульський завод Урядовий кур’єр

Другий етап – модернізація туристичного маршруту «Центр кінно-заводського округу», що включає створення тематичних зон, пов’язаних з кінською тематикою.

Третє – це виготовлення сувенірів Біловодської громади, один із елементів брендування селищної ОТГ.

Джерело