(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

У суботу, 16 листопада, відбулося відкриття проєкту «Ревіталізація Музею-квартири Леонтовича в Музей мелодії пісні «Щедрик» шляхом діджиталізації фондів та створення віртуального інтерактивного простору” – переможця програми «Малі міста – великі враження». Така назва події офіційно зазначена у релізі фестивальних заходів.

Стільки відвідувачів, як їх було в день відкриття, музей Леонтовича у Тульчині не бачив ніколи в один день. Слід зазначити, що під час відкриття оновленої експозиції, відремонтованих кімнат, в яких творив всесвітньо відомий композитор і наш земляк, автор видатної мелодії “Щедрика/Carol of the bells”, не перерізали “урочистих стрічок”, а відвідати заклад і побачити, як він змінився, могли не тільки почесні гості, а й мешканці Тульчина та вінничани, що приїхали на фестиваль. Для максимального доступу публіки, організували “човниковий рух” автобусів з центру подільського міста до самого музею. Ну і звичайно ж, цей “культурний челендж”, нічого не вартував і тривав до самого вечора.

Варто зазначити, що у грудні 1977 року, з нагоди 100 річниці з дня народження композитора, в Тульчині відкрито його музей-квартиру. Цей рік також був оголошений UNESCO роком Леонтовича. Але з 80-тих років минулого сторіччя музей занепадав, і був ризик, що заклад може зникнути з культурної мапи Вінниччини.

Але у цьому році сталися кардинальні зміни. У рамках проекту програми «Малі міста – великі враження», який виграла Тульчинська ОТГ, в музеї оновили експозиційні кімнати сучасними стендами з QR-кодами та інтерактивними панелями. Відтепер у кімнати музею «Життя Леонтовича», «Капела ім. М. Леонтовича» та «Щедрик», можна не тільки зайти фізично, а й на тачпанелях, з QR-кодів отримати багато цікавої інформації, яку неможливо було б розмістити на стендах. Від різноманітних досліджень життя і творчості Миколи Леннтовича, до відео і аудіо різноманітних варіантів виконання “Щедрика” та інших творів композитора.

По музею можна також вирушити і у віртуальний 3D тур, дізнатися багато цікавих фактів про життя Леонтовича, його твори, про долю мелодії “Щедрик”, її всесвітній тріумф. Також є багато інформації про хорову капелу ім. Леонтовича, яку той створив у 1919 році, і яка у Тульчині діє досі. Крім того — на сайті Музею-квартири Миколи Леонтовича є багато інформації про сам Тульчин і його історію та сучасність.

А зануритися в атмосферу першого двадцятиліття минулого сторіччя можна споглядаючи автентичні експонати: камертон і диригентську паличку композитора, різноманітні оригінали документів і творів, меблі, посуд, картини, музичні інструменти що належали Миколі Леонтовичу і його родині.

Відвідали музей і усі музичні колективи, які виступали на фестивалі, а учасники хорової капели ім. Ревуцького виконали “Шедрик”.

Одним словом, проєкт діджиталізації музею Миколи Леонтовича вдалось здійснити повністю. І тепер Вінниччина на своїх теренах має сучасний і високотехнологічний заклад, за який не соромно ні перед Україною, ні перед Світом.