(044) 234-55-30, (044) 234-09-07
 

Музей «Щедрика» — як дім легендарної мелодії, яка стала символом Різдва в усьому світі, представлять 16 листопада в Тульчині. Його створили шляхом оновлення Музею-квартири Миколи Леонтовича, який відкрили у містечку в грудні 1977 року з нагоди 100-річчя з дня народження композитора. За цей час музейна експозиція практично не оновлювалася і жодних капітальних робіт у закладі не проводили. Але завдяки перемозі в проекті «Малі міста — великі враження» Тульчинська міська рада отримала фінансування на проведення капітальних робіт з упорядкування території, діджиталізації експозицій, придбання мультимедійних тачпадів та нових стендів, а також створення сайта з віртуальним туром. З нагоди презентації сучасного музейного простору в Тульчині планують провести наукову конференцію і влаштувати фестиваль «Від Щедрика до Carol of the Bells».

«Якщо вам невідомо, що 1914 року саме з цієї квартири випурхнула у світ всесвітньовідома пісня» Щедрик», тоді вам точно варто відвідати оновлений музей у Тульчині, — закликає туристів директорка Українського центру культурних досліджень Ірина ФРЕНКЕЛЬ. — Тепер ми можемо говорити про те, що маленьке містечко Тульчин на Вінниччині є столицею світового  Carol of the Bells. І це правильно, бо треба позиціонувати своє, щоб світ також розумів, де бере початок легендарний «Щедрик» насправді. А він бере початок саме у Тульчині».

У день відкриття оновленого музею в Тульчині зберуть дослідників творчості Миколи Леонтовича на науково-практичну конференцію. Вони обговорюватимуть перспективи розвитку культурних ідей малих територій на основі нематеріальної культурної спадщини, намагатимуться розшифрувати культурний код «Щедрика» та визначатимуть головні аспекти культурної дипломатії Україні в розрізі 100-річної історії.

Крім цього, організатори обіцяють насичену й цікаву програму на фестивалі мистецтв «Від Щедрика до до Carol of the Bells». Це авторська назва проекту молодого науковця Тіни Пересунько, яка з 2015 року досліджує тему «Культурна дипломатія УНР» і «Щедрика» — як м’якої сили України. Для відвідувачів виступатимуть хорова капела «Соломія» із Вінниці, хор Академічного ансамблю пісні й танцю «Козаки Поділля» з Хмельницького, Державна Чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького із Києва, хор іноземних студентів Сумського університету і театр вогню із Харкова. Дійство супроводжуватиме виставка-продаж «Щедрий ярмарок» зі смаколиками на будь-який смак. Для зручного відвідування фестивалю організатори запроваджують спеціальні чартерні програми. Продаж чартерних квитків завершується 14 листопада.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», Вінниччина, фото надано автором

ДЖЕРЕЛО