(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

З 22 квітня тривають інформаційні дні програми «Малі міста – великі враження»

Запоріжжя стало одним з перших міст, у якому відбулась інформаційна зустріч. Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування відвідали представники об’єднаних територіальних громад і радниця з питань комунікації Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України, Наталя Селюкова

Як зазначив під час зустрічі регіональний представник Мінкультури Ігор Гармаш, 30% від загального бюджету конкурсу спрямують на малі проекти – від 100 тис. грн до 250 тис., 50% – на проекти від 250 тис. до 1 млн грн, і 20% планують розподілити між великими проектами – від 1 до 5 млн грн. Проте варто зважати, що до вказаних сум необхідно додати не менше 30% співфінансування або з місцевого бюджету, або з інших джерел.  

Також важливий момент – термін реалізації проекту. Кінцевий термін подання заявок на участь – 15 травня. Після оцінки поданих проектів і супроводжувальних документів відбудеться презентація відібраними претендетами. А вже за її результатами оголосять переможців – орієнтовно на початку липня. Підписання договору заплановано на 15 липня – 1 серпня, а завершити реалізацію проекту необхідно до 20 листопада поточного року.

Під час інфозустрічі зазначили, що ініціатором може бути будь-яка фізична або юридична особа, проте виконавцем може бути тільки підприємства, установи і організацій, що належать до сфери управління Мінкультури та будуть безпосередньо реалізовувати проект.

“При такому стислому терміні реалізації проекту варто враховувати і проведення за необхідності тендерів, а також строк виготовлення документації, – зазначила радниця з питань комунікації Запорізького ЦРМС Наталя Селюкова. – Також зверніть увагу, що і на етапі подання заявки, і у звіті необхідно прописати медіа-план, а також залучати мешканців, адже в основі конкурсу все ж таки вирішення соціально-культурних проблем”.

В цей же день Вінницьке регіональне відділення Асоціації міст України взяло активну участь в обговоренні проекту “Малі міста – великі враження”.

 Захід провів регіональний представник УЦКД Павло Третьяков. В ході заходу йшла мова про оформлення проектних заявок та можливість громад залучити бюджетні кошти для реалізації культурних проектів.

22 квітня інфозустріч відбулася і в Полтаві,  де керівникам творчих спілок, організацій та представникам громад розповіли про терміни конкурсу, фінансування та умови участі.
 
Ми знаємо, як у селах, малих містах історична спадщина забута і руйнується дуже багато пам’яток. Тому зараз важливо змінити підхід до спадщини, що це не просто забуті будівлі. Мова йде про те, що ми за рахунок цих пам’яток можемо зробити маркетингову стратегію для громад. Головну ідею, яку ми несемо в громади — культурний ресурс в умовах децентралізації є основою соціально-економічного розвитку громади”, – наголошує регіональний представник Українського центру культурних досліджень Ірина Каць.
 
Розклад інфоднів за посиланням: http://bigimpression.uccs.org.ua/informatsijni-dni/