(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

Проведуть його в урочищі «Кармелюкове крісло».

На Летичівщині проведуть фестиваль народної творчості, присвячений Устиму Кармелюку. Відповідний проект став одним з переможців у конкурсі «Малі міста – великі враження». Нагадаємо, проект започатковано минулого року. Він фінансується з державного бюджету і має за мету підтримати культурні ідеї у невеликих населених пунктах та об’єднаних територіальних громадах. Цьогоріч, як відомо, у конкурсі «Малі міста – великі враження» виграли проекти шести громад Хмельниччини.

Фестиваль, присвячений Устиму Кармелюку, відбудеться 17 серпня в селі Кудинка Летичівської ОТГ. За локацію вибрали цей населений пункт неспроста. Саме тут досі живе чимало легенд, пов’язаних з Кармелюком.

«У нас є урочище, яке носить назву «Кармелюкове крісло». Досі збереглися перекази, що саме тут Кармелюк «зустрічав» панів. До того ж, тут неймовірної краси природа. Плануємо, що фестиваль проведемо в етностилі. Запросимо народні колективи, організуємо екскурсію Кармелюковими стежками, яку проведе бібліограф-краєзнавець з Летичева Володимир Борисов. Діятимуть ярмарок, виставки, пригощатимемо гостей стравами національної кухні. Етнофестиваль має на меті популяризувати це місце. Хочемо його перетворити на туристичну локацію, бо воно є однією з «родзинок» нашого краю», – розповідає Тетяна Кордонець, завідувачка Кудинецьким сільським клубом.

Власне, Кудинці – одне з багатьох летичівських сіл, овіяних легендами про подвиги Кармелюка. І хоч багато сучасників нині називають його звичайнісіньким розбійником, кудинчани вважають Устима справжнім героєм і пишаються тим, що урочище «Кармелюкове крісло» знаходиться саме поруч з їхнім селом.

Часом тут влаштовують сплави на байдарках. Фото: з архіву.

Аби дістатися до урочища, треба подолати кілька кілометрів дороги скелястим берегом Південного Бугу від села до колишнього гранітного кар’єру. Спокійне русло річки один за одним переривають три кам’янистих пороги, на котрих часто влаштовують змагання на байдарках заїжджі спортсмени. А саме урочище – улюблене місце для відпочинку не лише жителів району: сюди залюбки приїжджають туристи з усієї області – прихильники зеленого туризму, котрий популярний на Летичівщині.

Втім, «Кармалюкове крісло» – це не лише назва урочища – крісло існує насправді, і з усього видно, що воно нерукотворне. Скоріш за все, цей виямок у гранітній скелі, схожий на крісло, вимила вода, а Кармалюк його собі облюбував і зробив з нього щось на зразок трону. За переказами, колись понад Бугом проходив єдиний шлях, котрим панські вози прямували на ярмарок до Новокостянтинова. Саме тут, напівдорозі в урочищі, їх зустрічав Устим разом зі своєю ватагою і, як розповідають кудинчани, казав панам «добрий день». Він дуже вдало вибрав місце: обабіч дороги височать скелі, з іншого боку кам’янисті пороги річки. Так що втікати панам, кажуть, було нікуди.

Джерело