(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

У вересні цього року на Полтавщині має народитись ще один смачний фестиваль. Головним героєм на ньому буде оспівана в літературі і давно визнана делікатесом опішнянська слива.

Іван Котляревський в кінці ХVIII століття згадував опішнянські сливи  серед подарунків царя Латина Енею:

Латин по царському звичаю
Енею дари одрядив:
Лубенського шмат короваю,
Корито опішнянських слив…

Оспівував опішнянські сливи в своїй творчості і Панас Мирний: «добре знайомі на Полтавщині Опішнянські сливи. Сливи ті з породи венгерок, або, як тут їх зовуть, угорок, великі, м’ясисті і пригодні для солива… Її кожен знає. Знає й людей високих, моторних, що з здоровенними бочками соло­них слив роз’їж­джають усюди по ярмарках…»

Г. Квітка- Основ’яненко в творі «Пан Халявський» описує банкет малоросійського пана: “Четвертий стіл, складався з різних смажених птахів, поросят, зайців і т.п., солоних огірочків, прилитих оцтом та часником і знаменитих опішнянських слив…”

Цінувався свого часу і опішнянський чорнослив. У першій половині ХIХ століття український історик, статистик, етнограф, автор  “Записок про Полтавську губернію” Микола Арандаренко писав: «З Зіньківського повіту та з містечка Груні йдуть до Москви яблука , з містечка Опішного сливи – опішнянські , перетворені на чорнослив, а солоні і мариновані – в Харків, Москву, з села Мгар Лубенського повіту сливи – угорки, звані Агарськими, йдуть в Чернігівську губернію»

Тож поява гастрономічного фестивалю з опішнянською сливою в головній ролі, очевидно, була справою часу.

Куратор фестивалю Вікторія Гончар любязно погодилась відповісти на декілька запитань “Полтавщини туристичної”:

Вікторія Гончар, куратор фестивалю

З чого все почалося? Хто автор ідеї?

Восени в Опішні пройшли тренінги “Активні громадяни” від Британської Ради в Україні, а я була ініціатором проведення цього тренінгу і  запросила фасилітатора програми Олену Нестереву.

Далі під час тренінгу зрозуміла, що в Опішні та її громади дуже великий потенціал для розвитку туризму в цілому і подієвого туризму зокрема.

Само собою напросився майбутній черговий тренінг по організації подій, який ми провели спільно з актрисою та режисером Наталею Гнітій.

Не повірите, але познайомившись з книгою Олени і Анатолія Щербанів по історії Опішні, я вже вималювала для себе декілька варіантів подій, серед яких був фестиваль сливи. Саме в тренувальний кейс ми і включили розробку ідеї саме цього фестивалю. Одразу ми акцентували увагу на тому під час розробки ідеї фестивалю, що в Опішні варто відновлювати садівництво і висадити алею слив. До процесу запланували долучати як місцеве населення так і відомих вихідців з Опішні, які живуть далеко за її межами. Коли Опішня приєднала навколишні села і було створено Опішнянську ОТГ, до мене звернувся повторно її новообраний голова Микола Різник з пропозицією втілити напрацьовані ідеї. Ми дізнались про можливості проекту “Малі міста – великі враження”, який курує Міністерство культури та Уряд Гройсмана і вирішили написати проект на отримання грантових коштів на фестиваль. Ми спочатку пройшли відбірковий тур, а далі опинились серед переможців. Тому відступати вже нікуди і ми з командою соціально-гуманітарного та інвестиційного відділів Опішнянської селищної ради активно зараз працюємо над втіленням проекту. Тішить, що й місцеві жителі ОТГ не стоять осторонь і теж активно долучаються, пропонують ідеї, пишуть пісні, готують смаколики до фестивалю.

На яку публіку ви очікуєте?

Наша аудиторія широка – гості з Полтавщини та найближчих міст-мільйонників Харкова, Києва, Дніпра, а також міст Суми та Полтава. Ми готуємо розваги на різні смаки та вікові категорії. Однозначно впевнені, що в Опішні кожен може провести змістовний вікенд.

Фестиваль буде проходити на одній локації чи на декількох?

Основною локацією фестивалю є місцевий стадіон, але ми ще плануємо з командою “ВелоПолтава” тематичний квест Опішнею. На самому фестивалі будуть локації з дитячими розвагами та атракціонами, де також планується підйом на повітряній кулі і лабіринт із соломи, працюватиме зона кулінарних майстер-класів від місцевих господинь, великий фудкорт, велика концертна сцена, містечко майстрів, а також наметове містечко.

Не є виключенням і великим бонусом, що гості фестивалю зможуть додатково відвідати музей гончарства, та приватні садиби зеленого туризму і давнє городище.

Чим плануєте розважати дітлахів?

Для дітлахів працюватиме окрема дитяча зона, де буде величезна кількість розваг, активностей і майстер-класів. Для них плануємо побудувати лабіринт із соломи, а також працюватимуть атракціони.

OpishnyaSlyvaFest планується як одноразовий чи як регулярний?

Фестиваль плануємо робити щорічним, а вже наступної весни висадити сливові дерева в Опішні.

Що складніше: шукати гроші для фестивалю чи організовувати його “розкрутку”?

Найсмішніші моменти, як ми двічі возили макітру зі сливами до Києва.

Слава Богу, що ми виграли грант і маємо кошти місцевого бюджету та місцевих підприємців-спонсорів – з цим проблем немає. Рокрутка фестивалю, а саме першого, кропітка але цікава справа. Більше того, нас інформаційно підтримує Міністерство культури України. Матимемо радіоефіри на столичних ЗМІ.

Пригадайте найсмішніший момент підготовки до фестивалю.

Це треба було бачити, як голова ОТГ Микола Різник феєрично ніс велику макітру двома кварталами центру Столиці. Ми були помітні там від самого виходу в авто. Та й у відділі дослідження нематеріальної духовної спадщини, де проходив захист проектів ми істоно виділялись. Ми так сміялись і були радісні, що всі дивувались, чого ж ми не хвилюємось перед захистом.

Вікторія Гончар, Микола Різник, Ірина Іващенко

Але найкумедніше було, коли ми приїхали на зустріч з Гройсманом і свою макітру пронесли крізь рамку охорони, а потім охорона кричала голосно з намету, де проходив захід “Опішня! Заберіть свою макітру зі сливами в інше місце!”. Здавалось, що все Пирогово чуло той крик. Чорний піар – це теж піар!!!!))))

Також ми роздрукували брендовані футболки “Опішнянська ОТГ”. Йдемо по Пирогово з тією ж макітрою, а нам кажуть “О, Опішня до нас приїхала!”, а ми ж один до одного дивуємось, мов звідки вони знають. А потім нам дійшло, що ми ж йдемо у фірмових футболках і всі читають))))))))

Вікторія Гончар, Микола Різник, Ірина Іващенко

Про що ви мрієте, але ніяк не виходить реалізувати на OpishnyaSlyvaFest?

Ми з командою мріємо про багато передових речей, які б хотіли використати, як фішки на фестивалі, але всьому свій час. Відбудемо перший захід, набудемо досвіду і вдосконалимось у наступному році. А читачам вашого ресурсу будемо вдячні за відгуки і конструктивну критику.

Дякуємо пані ВІкторії за цікаву розповідь і запрошуємо на OpishnyaSlyvaFest, який відбудеться в Опішні 14 вересня 2019 року. Переконані: буде смачно і весело!