(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

Цього року Міністерство культури України оголосило конкурс культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження». Проект започатковано минулого року. Він фінансується з державного бюджету, а його мета – підтримка культурних ідей у невеликих населених пунктах та об’єднаних територіальних громадах. Рік тому на конкурс було подано 167 ініціатив, з яких 8 стали переможцями. Цього року кількість ідей номінантів досягла вже 182, а кількість переможців – 74. Загальний обсяг фінансування цих культурних пропозицій складе 41,3 млн. грн. Рекордсменами за кількістю переможців стали Одеська та Львівська області – там буде реалізовано по 8 культурних проектів. В ТОП-п’ятірці активних культурних регіонів також Вінниччина, Хмельниччина та Івано-Франківщина.

18 липня під час зустрічі в м.Київ представників громад з Прем’єр-міністром України, відбулось офіційне оголошення переможців проектів. Надвірнянська міська рада також на даний конкурс подала проект «Проведення на території замку Куропатви (Пнівський замок XV століття) в м.Надвірна етнофестивалю «Дженджур Фист» (керівник проекту – начальник відділу інвестиційної політики та муніципального розвитку міської ради Тарас Новосельський) і за результатами засідання експертної ради стала переможцем. Загальна вартість проекту складає 1 389 000 грн., з яких 939 тис. – кошти Міністерства культури України, 350 тис. грн. – кошти районного бюджету та 100 тис. – міського бюджету.

Етнофестиваль «Дженджур Фист» – це відкритий фестиваль колоритних напрямків у культурі та мистецтві, який включає в себе ленд-арт, реконструкцію середньовічного життя, лицарські турніри, концертні та театралізовані дійства, ярмарки, відтворення традиційних ремесел і побуту, що мали місце в нашому краю, як колись так і в період сьогодення, та інші напрямки. Даний фестиваль уже проводився у 2012 році, де на Пнівському замку була представлена середньовічна культура. Мета фестивалю – відродження Пнівської твердині, як самобутнього осередку етнічної культури Прикарпаття, туристичної та інвестиційно привабливої пам’ятки історії та архітектури; вивчення та пізнання етноісторії краю.

Ініціаторами та організаторами етнофестивалю “Дженджур Фист” є районна громадська організація “Мистецька агенція “Фист”, Надвірнянська РДА, Надвірнянська районна рада та Надвірнянська міська рада. Фестиваль проходитиме на території Пнівського замку 23-25 серпня цього року.

Джерело