(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

На Вінниччині сартував проєкт “Шляхами тканої Буші”, який ініційовано Державним історико-культурним заповідником “Буша” та обласним центром народної творчості. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на прес-службу Вінницької ОДА.

За словами в.о. начальниці управління культури і мистецтв облдержадміністрації Валентини Троян, проєкт – один з переможців конкурсу культурно-мистецьких проектів “Малі міста – великі враження”, тож отримав фінансування з державного бюджету – 900 тис грн., та співфінансування з обласного бюджету – 400 тис грн. 

“Реалізація проєкту триватиме 3 місяці і розпочнеться 10 серпня, а вже з 5 жовтня охочих навчатимуть традиційному ткацтву. Триватиме навчання тиждень, після чого 13 жовтня, у переддень Дня українського козацтва, в Буші влаштують свято та виставку виробів місцевих жителів, які навчались у Ткацькому центрі”, – зазначила чиновниця.

Організатори переконані, що проєкт сприятиме підвищенню туристичної привабливості сіл Бушанської сільської ради.

“В селі Буша та селах навколо неї, свого часу, було дуже добре розвинуте ткацтво. Я б навіть сказала, що воно було організовано на промисловому рівні. Ткані роботи продавались на ярмарках і досить часто потрапляли до інших регіонів України. Нині у Вінницькій області ткацтвом майже ніде не займаються, його потрібно відроджувати, аби не втратити назавжди. Фактично буде створено музей ткацтва, де ми відтворимо повний процес створення ткацьких виробів від вирощування льону до, безпосередньо, роботи на верстаті. Все представлене буде працюючим, а відвідувачі зможуть спробувати себе в ткацькому промислі та відчути всі тонкощі цього процесу”, – зазначила майстриня обласного центру народної творчості Наталя Сентемон.

За її словами, вже є будинок для створення такого музею, а також місце біля будинку спеціально обладнане для встановлення ткацьких верстатів. Перший етап проєкту передбачає ремонт та реконструкцію будівлі музею та проектування привабливого ландшафтного дизайну в українському народному стилі. Наступний етап – організація та проведення курсів для місцевих жителів, які хочуть навчитися працювати з верстатами. Курси триватимуть близько тижня. Групи складатимуться з 10-15 осіб. Поруч з українськими майстрами планується запросити закордонних майстрів з ткацтва. Учасники курсів зможуть працювати у Центрі ткацтва, де створюватимуть вироби для відвідувачів та влаштовуватимуть майстер-класи.

По завершенню проекту все устаткування залишаться в центрі Ткацтва і на ньому проводитимуть майстер-класи для туристів та всіх бажаючих навчитись, або спробувати себе в цьому напрямку народних ремесел. Тож всі охочі мають можливість завітати в жовтні на свято ткацтва до села Буша та ознайомитись з традиціями і техніками ткацтва і килимарства, які є унікальними та мають відроджуватись для прийдешніх поколінь.