(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

Учора в Тульчині відбулося відкриття оновленого музею Миколи Леонтовича. Тепер його експозиція умовно складається з двох частин: меморіальної та діджиталізованої. Ревіталізація закладу відбулася в рамках проекту «Малі міста – великі враження». Тульчинська ОТГ отримала кошти на ремонт будівлі й діджиталізацію експозиції, а також створення сайту з віртуальним туром. З нагоди відкриття оновленого музею у містечку провели І фестиваль мистецтв «Від Щедрика до Carol of the bells», який зібрав гостей з усієї області і з-за її меж.

Глядачів вражали хоровим марафоном і десятками варіантів «Щедрика». Славнозвісну різдвяну мелодію презентували у супроводі вогняного шоу й пісочної анімації. Спеціальним гостем фестивалю стала хорова капела, яку заснував Микола Леонтович 100 років тому.
«У цьому будинку Леонтович творив свою найпопулярнішу пісенну обробку «Щедрика», яка заполонила весь світ. Тепер слова пісні перекладено багатьма мовами. «Carol of the bells» люблять і співають далеко за межами України. Її знають з фільмів «Один удома», «Гаррі Поттер» та багатьох інших. Потрібно донести в усі куточки планети, що цей шедевр – із українського Тульчина», – відзначила під час вітального слова директор Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель і запросила відвідувачів переступити поріг  оновленого музейного простору.

Перші кімнати містять стенди, де структуровано розповідається про основні події з життя митця. Більше – у віртуальному форматі. Він відкритий для усіх за QR-кодом, зокрема англійською й польською мовами. Доступні інтерактивні сенсорні панелі, наповнені не лише детальною інформацією про шлях і творчість Леонтовича, а й музичним та графічним контентом. Можна дізнатися про дитинство композитора, його батьків, тульчинські будні, і, звичайно, світовий тріумф «Щедрика».

Музей містить  і меморіальні кімнати: вітальню сім’ї Леонтовичів, де часто збиралися на вечірки і співанки друзі та колеги, які любили українську пісню. Також у кімнаті – авторські картини сестри композитора Вікторії й різьблена шкатулка з дерева, яку виготовив батько Дмитро Феофанович. На стіні – фото молодшої дочки Галини Леонтович. Саме вона зберегла й передала багато речей митця, які тепер бачимо тут: камертон, диригентську паличку, кафедру, письмовий стіл і дорожній чемодан. Та особливою гордістю музейників є нотний рукопис Миколи Леонтовича, про який мало хто знає, але він ідеально зберігся до наших днів.

Власне, щоб вшанувати пам’ять композитора і донести світові, що легендарний «Щедрик»  народжений на Поділлі, в Тульчині зініціювали проведення І фестивалю мистецтв «Від Щедрика до Carol of the bells». Марафон хорів, які виконували  різні варіації «Щедрика», відбувся на території палацу Потоцьких. Глядачам представили інтерпретації славнозвісної мелодії шість хорових колективів: від класики до року й електронної музики. Представили і маловідомі композиції Леонтовича у виконанні гурту «Ukrainian festival choir».

Тим часом на площі діяв імпровізований ярмарок: сувеніри, картини, одяг і, звісно, колоритні подільські смаколики. Під час виступу Хору іноземних студентів Сумського університету присутні з великою цікавістю розглядали співаків, бо «Щедрик» із уст китайців можна почути далеко не щодня.

Хедлайнером заходу стала Державна чоловіча хорова капела імені Ревуцького, яку знають і шанують в усій Європі. У перервах між композиціями на великих екранах транслювали відео про «Щедрик», про творчість, про Україну. Народна жіноча хорова капела «Соломія» спільно з Центром пісочної анімації «MS-ART» у електронному супроводі DJ Muzon запалила публіку динамічним виконанням, а диригент і керівник хору Назарій Давидовський став ведучим заходу і впродовж шести годин професійно тримав увагу глядачів.  До речі, саме він у 2016 році ініціював світовий флешмоб #Щедрик100challenge, про який писав «День». Завдяки його ініціативі, до флешмобу долучилися тисячі учасників, які співали «Щедрик» в різних кінцях світу. В результаті вдалося зібрати відзнятих 178 кліпів.

Ірина Богачук, Вінниччина

Фото Дмитро Тур