(044) 234-55-30, (044) 234-09-07
Штурм Збаразького замку 1649 року відтворили напередодні в Тернопільській області учасники клубів історичної реконструкції з різних міст України.

“За участю клубів реконструкції з Тернопільщини, Києва, Хмельниччини, Львова відтворили події 370-річної давнини, коли козаки Богдана Хмельницького взяли в облогу Збаразький замок. Цей проєкт “Битва за Незалежність. Збараж 1649 р.” став одним із переможців конкурсу “Малі міста – великі враження”, організованого Міністерством культури України”, – розповів кореспонденту агентства директор Національного заповідника “Замки Тернопілля” Анатолій Маціпура.

За його словами, після реконструкції бою на призамковій площі відбувся виступ Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки, відкрито виставку на козацьку тематику художника з Тернопільщини Олега Кузіва.

Реконструкція до 370-річчя битви за Збаразький замок / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

В листопаді передбачається також відкриття художньої панорами “Битва під Збаражем 1649 року” та проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції “Битва під Збаражем 1649 року як вагомий етап Національно-визвольної революції під проводом Богдана Хмельницького”.

Мета такого масштабного проекту – створення нового туристичного продукту на основі історії та збереження спадщини регіону. Йдеться про підвищення іміджу та привабливості Збаразького замку та інших фортифікаційних споруд за рахунок збільшення кількості туристів та відвідувачів відкритих історичних заходів.

Довідково. В 1649 році під Збаражем відбулася битва між військами Богдана Хмельницького та Речі Посполитої. Тоді до Збаража підійшла кіннота Данила Нечая, яка йшла попереду війська й своїм могутнім ударом почала штурм укріпленого табору противника. Згодом до фортеці підійшла армія на чолі з Хмельницьким. Почалася облога укріплень, яка тривала близько семи тижнів. У боях під Збаражем загинули козацькі полковники Бурляй та Морозенко. Під стінами Збаразького замку за час облоги відбулося 17 кінних битв, 27 штурмів, близько 80 бойових вилазок козаків.

Битва під Збаражем стала основою для подальшої боротьби за незалежність України. Після неї було підписано Зборівську угоду, яка узаконила утворення невеличкої частинки незалежної України в межах Київського, Брацлавського і Чернігівського воєводств.

Джерело