(044) 234-55-30, (044) 234-09-07
«Малі міста – великі враження» – це конкурс культурно-мистецьких проектів громад з населенням до 50 тисяч людей, спрямований на розвиток культурно-економічного потенціалу територій через підтримку стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною громад. Фінансування таких ініціатив відбувається за кошти грантової програми Уряду. Нагадаємо, ідея конкурсу належить ГО «Інститут культурної політики». Він уже другий рік поспіль реалізується Асоціацією міст України та Українським центром культурних досліджень за підтримки Міністерства культури України. У 2018 році переможцями конкурсу  стали 8 проектів, прочитати про які можна у підсумковому виданні (перейти).
На впровадження культурно-мистецьких проектів громад у 2019 році Уряд виділив 50 млн грн, у конкурсі перемогли 74 проекти.
Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан: 
«Малі міста у всьому світі є зберігачами культурної спадщини та національної ідентичності. Завдяки ініціативі «Малі міста – великі враження» невеликі громади отримують можливість  розвиватися, зростати та ставати культурними центрами з власним потенціалом. Я пишаюся тим, що наша Асоціація залучена до такої доброї справи!»
Реалізація проектів-переможців триває. Пропонуємо розклад подій та заходів, що відбудуться протягом серпня.
 
► 9-11 серпня
м. Зміїв, Зміївський район Харківської обл.
NametFest
Ти стомився від міста та його неможливого ритму? Хочеш зупинити час? Бери намет та вирушай у м. Зміїв, що неподалік від Харкова. 3 дні безалкогольного та супер активного фестивалю на природі. NametFest проводитимуть вже вчетверте як фестиваль розвитку культурної спадщини. Тут буде багато української музики, майстер-класів, розваг тощо.
 
► 9 серпня
с. Берізки-Чечельницькі, Чечельницький район Вінницької обл.
 Фестиваль «Води і муралів»
Тут розташована гідрологічна пам’ятка місцевого значення, через яку власне і прагнуть привернути увагу до місцевості. Після впорядкування  місцевих джерел та облаштування Парку Джерел планують презентувати створення території тематичних муралів та відкриття туристичного маршруту «До чистих джерел» і, звісно, проведення Свята води і муралів. Не пропусти!
 
► 10 серпня
с. Миньківці, Дунаєвецької ОТГ Дунаєвецького району Хмельницької обл.
 «Свято Церери в Миньковецькій державі»
Найяскравіша сторінка і диво в історії подільського краю –«Миньковецька держава», яку назвали у свій час найкращим куточком Подільської Швейцарії. Церера – богиня врожаю. Саме на честь її відбудеться фестиваль-ярмарок обжинків у Миньківцях «Свято Церери». Відродження історії краю, його нематеріальної спадщини. А також тут проведуть виставки-розпродажі продукції власного виробництва.
 
►17 серпня
Новопсковська ОТГ Луганської обл.
Всеукраїнський фестиваль традиційної народної культури «Талант_Кolyska.UA»
Під час фестивалю проводитимуть театралізовані екскурсії в музеї, автобусні тури по церквах і печерах. Також зроблять історичне дослідження та благоустрій біля печери новопсковського крейдяного хребта Пристіну і арт-студію просто неба, влаштують кулінарний батл з приготування слобожанського кулешу, медовий ярмарок і фітобар, козацькі розваги та масовий танок.
 
► 17 серпня
с. Кудинка Летичівського району Хмельницької обл.
Фестиваль народної творчості присвячений Устиму Кармалюку  «Подільський витязь – Устим Кармалюк»
Устим Кармелюк – шляхетний розбійник та український національний герой, керівник повстанського руху на Поділлі у 1813–1835 роках проти національного і соціального гніту українських кріпаків панами. Кармалюк народний месник та «останній гайдамака».
Фестиваль народної творчості присвячений Устиму Кармалюку «Подільський витязь – Устим Кармалюк»» – це ексклюзивний культурний захід, що на один день збере під відкритим небом місцевих гуртів народної творчості. У центрі уваги – історична постать та народна творчість.
 
► 23-24 серпня
м. Надвірна, Надвірнянський район Івано-Франківської обл.
Проведення на території замку Куропатви (Панівський замок ХV століття) в м. Надвірна етнофестивалю «Дженджур Фист»
Захід на території замку Куропатви (Панівський замок ХV століття) – це вже те, заради чого варто їхати. Завдяки популяризації даного об’єкту та ініціативи Надвірнянської РДА протягом 2017-2019 років замок реставрується та консервується для його збереження. А ще поруч Яремче та Буковель, а також Музей «Нафтопромислів Галичини». «Дженджур Фист» об’єднає гуцульську тематику, середньовіччя, сучасне мистецтво, благодійні акції, патріотичне спрямування, залучення різновікового населення.
 
► 24 серпня
с. Капулівка, Нікопольський район Дніпропетровської обл.
Козацькі пісні та вірші – невід’ємна складова патріотичного виховання молоді та збереження нематеріальної культурної спадщини Українців
Хто сказав, що козацька пісня не в тренді?
Приїздіть на Дніпропетровщину і перевіряйте самостійно. Адже тут відбудеться збір та запис в малих містах Дніпропетровського регіону серед старшого покоління козацьких пісень дум, легенд та віршів. Та найголовніше – проведення фестивалів в селах Грушівка, Підгородне, Капулівка.
 
► 24 серпня
смт Червоне, Андрушівський район Житомирської обл.
Відновлення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва в смт Червоне
Сюди запрошують не лише на фестивальні активності на пленері, які покликані відродити садово-паркові мистецтва. Тут можна побачити садибу Терещенка. Адже у 1909 році в Червоному меценатом Федором Терещенком було збудовано авіазавод. На ньому було випущено кілька літаків власної конструкції.
 
► 24 серпня
м. Рогатин, Рогатинський район Івано–Франківської обл.
Створення Центру дослідження нематеріальної культурної спадщини Рогатинського Опілля
Гончарний опільський промисел, обрядовість, весільне вбрання та гастрономічні особливості приваблюють приїхати саме сюди 24 серпня і насолодитися тонкощами нематеріальної культурної спадщини.
 
► 24 серпня
с. Годовиця, Пустомитівський район Львівської обл.
Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці
Недалеко від Львову знаходиться унікальна пам’ятка культури – храм у Годовиці, для якого створив свої кращі роботи відомий український скульптор Йоан Георг Пінзель. Храм у Годовиці постав протягом 1751-1758 років коштом львівського архідиякона Стефана Мікульського. Робота над декором храму тривала все наступне десятиліття, а освятили костел Всіх Святих лише у 1774 році. Пінзель виконав скульптуру у вівтарній частині храму, яка сьогодні зберігається в Олеському замку. Шість декорованих ваз, які увінчують фасад будівлі – це, напевне, все, що залишилося в Годовиці від творінь геніального майстра. Під час заходу на Вас чекає Концерт UkrainianFestivalOrchestra та виставка картин.
 
► 28 серпня
с. Студениця, Коростишівський район Житомирської обл.
Створення центру української культури  та етнографії «Оберіг Студеної води»
Село Студениця колись було містечком і мало назву Студена Вода. На околиці виявлено слов’янське поселення VII-IX століть. Тут віднайшли найстарішу хату, вік якої 120 років і зібрали унікальні речі яким не менше 100 років. За переказами старожилів з кринички пив воду Тарас Шевченко, малюючи картину, з того часу вона повноводна і жодного разу не висохла. У Студениці народився Йосип Буханчук, який неподалік у Кмитові відкрив один із найбільших народних музеїв.
В рамках даного проекту тут планується відкрити Центр української культури, який неодмінно стане улюбленим місцем для відпочинку, творчості, науково-дослідної роботи для багатьох людей.
 
► 31 серпня
м. Пустомити Пустомитівського району Львівської обл.
«Кольорове місто»
Історія міста починається ще у 1441 році. Тоді, його згадали у Львівській судовій книзі. Цілком можливо, що місто існувало й раніше, адже, саме через Пустомити проходив винний шлях із Закарпаття до Львова та Волині. Є деякі свідчення, що в давньоруські часи Пустомити мали назву «Мито» і були митницею між Перемишльським та Звенигородським князівствами.
 У 1880-1914рр. Пустомити зробили курортом. Окрім цього, в місті виявили великі поклади вапна і збудували дві печі для його випалювання, а трохи згодом, через місто проходив залізничний шлях Львів-Стрий. Втім, у 1910 році місто сколихнула велика пожежа, а під час першої Світової війни було знищено багато будинків.
«Кольорове місто» – це унікальний фестиваль, який показуватиме ідентичність міста. Це перший фестиваль міста, але в планах засновників зробити фестиваль щорічним!
 
 
 
► 31 серпня – 1 вересня
с. Омельник Омельницька ОТГ Кремемнчуцького району Полтавська обл.
Фестиваль «Чарівна симфонія козацтва»
Майже 400 років існує на полтавській землі славне козацьке село Омельник. На карті французького інженера Боплана у 1630 році Омельник був позначений як місто. Першу назву село отримало від назви річки Омельник, що протікає тут. За другою версія, назва походить від імені козака Омелька, який ще в козацькі часи проживав тут. Справжнім відкриттям для Омельницької громади стала історія походження видатного композитора П. І. Чайковського. Знайшлися документи, що коріння проросло із козацького роду Кременчуцької землі.
Фестиваль «Чарівна симфонія козацтва» – це презентація родової пам’яті козацького роду, не тільки його бойової доблесті, але й творчих надбань, які подарували світу нащадки козаків. Він пов’яже історичне, культурне минуле з сьогоденням громади. Презентує таланти сучасності.
 
Щоб не пропустити події у вересні слідкуйте за новинами на нашому сайті!