(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

Фестиваль у Плисківській об’єднаній територіальній громаді об’єднав народне мистецтво та творчість, літературу і культуру, спорт і розваги та побалував гастрономічні смаки гостей фестивалю.

Організатор фестивалю «Плиски-ТУРФЕСТ» – Плисківська ОТГ, яка перемогла в конкурсі Міністерства культури України “Маленькі міста – великі враження”. Як розповіла Марина Вірко, Плисківський сільський голова, цей фестиваль став продовженням музичного фестивалю “Джерело надій”, започаткованого в громаді минулого року.

“Проведення таких заходів сприяє розкриттю талантів, допомагає соціальній адаптації та інтеграції в суспільство. Тому ми дуже вдячні і державі, і Богу за те, що в нас є така можливість відродження духовності і культури. Тому що в таких маленьких громадах, як наша, жити дуже важко і хочеться, щоб наше підростаюче покоління розуміло, чого прагнути й куди йти”, – сказала Вірко.

Перемога в конкурсі «Малі міста – великі враження» дала можливість розширити формат конкурсу, запросити більше творчих колективів з усієї області, започаткувати нові традиції та конкурси.

Валентина Вернигор, керінивця відділу культури і туризму Плисківської сільради, розповіла, що бюджет фестивалю склав 250 тис. грн. З них 175 тис. грн. виділило Міністерство культури України, 50 тис. – сама громада і 25 тис. – фінансовий партнер.

«Готуватися до свята почали ще у липні, дуже хвилювалися та останні дні перед фестивалем практично жили в сільській раді, продумуючи деталі та вдосконалюючи програму», – розповідають організатори.

“Громада зробила те, чого вона не могла робити раніше. Тільки коли вона стала об’єднаною, змогла взяти участь у такого роду конкурсі й організувати такий прекрасний фестиваль”, – прокоментував подію Володимир Бойко, радник з питань регіонального розвитку Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування.

На фестиваль до Плисок приїхали майстри народної творчості, підприємці, спортсмени, та найголовніше – творчі колективи з різних міст і районів області та навіть з-поза її меж. У музичному міні-фестивалі української пісні і танцю “Джерело надій” взяли участь понад 20 вокальних, хореографічних, фольклорно-етнографічних колективів – дорослих і дитячих. Місцеві, сільські артисти відзначалися неабияким креативом і гумором.

Фестиваль громада організувала так, що кожен міг знайти розвагу для душі. Був і літературний міні-фестиваль за участю місцевих талантів, різноманітні майстер-класи, мистецькі виставки, шоу “Гарнюні-поросюні”, на якому демонструвалися рідкісні породи поросят, спортивно-туристичні змагання, у яких взяли участь молодь з Кіптівської, Височанської та Плисківської громад, виступ кінно-трюкової групи.

Також під час фестивалю добровольці з місцевої пожежної команди, яка була створена в ході реалізації проекту «Вдосконалення системи цивільного захисту населення в громадах» за підтримки програми «U-LEAD з Європою», прийняли присягу добровольця-вогнеборця, отримали посвідчення та комплекти одягу.

«Фестиваль Плиски-турфест «Джерело надій» вмістив в себе увесь колорит національної культури, традицій та народної творчості. Отримую велике задоволення від таких заходів та дякую людям, які це зберігають, відтворюють та розвивають!», – зазначила Тетяна Виговська, учасниця фестивалю.

Плисківська ОТГ утворилася у 2017 році, населення – близько 3 тис. осіб. Навколо Плисок об’єдналися чотири села Сиволож, Велика Загорівка, Махнівка, Степ. Часто цю громаду називають футбольною через добре розвинену футбольну інфраструктуру, наявність потужної матеріально-технічної бази для занять спортом – чотирьох стадіонів (два з них – зі штучним покриттям) та готелю. Тут діють чотири футбольні команди.

Джерело