(044) 234-55-30, (044) 234-09-07
Етнічно-культурний фестиваль «Гуцульське весілля» став одним із переможців всеукраїнського проєкту «Малі міста – великі враження».

Про це заявив радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Ігор Мельничук, повідомляє  “Укрінформ”.

«Етнічно-культурний фестиваль «Гуцульське весілля», яке проводять у селі Мишин Нижньовербізької ОТГ став одним із переможців всеукраїнського конкурсу «Малі міста – великі враження». Таких весіль, як проводять у Мишині, немає ніде в Україні», – стверджує Мельничук.

Голова Нижньовербізької ОТГ Ярослав М’якущак зізнається, що представники їхньої громади в уряді отримали сертифікат на суму 250 тис  грн для впровадження проєкту «Гуцульське весілля».

Традиційно фестиваль проходить у вересні. Втім, наступного року краєзнавці хочуть відшукати іншу історичну дату, щоб вперше зіграти весілля у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці, яка знаходиться у селі Нижній Вербіж, і входить у список світової спадщини ЮНЕСКО.

«Родзинкою весілля, яке грають у наших селах Великий Ключів та Мишин, є пишний обряд і автентичний вінок молодої, який роблять з гусячого пір’я. Цей вінок плетуть близько півроку. Нині зробити його можуть лише дві наші майстрині, а тому вінок намагаються берегти і передавати наступним поколінням. Знаю, що такий вінок із пір’я ще є в одному з музеїв столиці та у Тіни Кароль. Також у цих вінках виступає наш фольклорний колектив, пропагуючи місцевий обряд і культуру. Сучасні наречені досі вбирають його на весілля, яке у нас традиційно триває майже тиждень: від неділі до неділі. Вінок для молодої плетуть, зазвичай, у четвер», – розповідає М’якущак.