(044) 234-55-30, (044) 234-09-07
Масштабний фестиваль “Любашівка – столиця української ковбаси” відбувся на Одещині, організація якого стала результатом перемоги об’єднаної громади в конкурсі Міністерства культури України “Маленькі міста – великі враження”.

У престурі “Фестивальні заходи як інструменти створення позитивного іміджу об’єднаних громад на прикладі Любашівської ОТГ” взяли участь представники не лише сусідніх ОТГ Одещини, а й півтора десятка об’єднаних громад Сумської та Івано-Франківської областей. Захід здійснено за сприяння Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

“При організації фестивалю ми ставили двоєдину мету – сприяти відродженню кращих традицій наших пращурів, що з давніх-давен славились умінням виготовляти ковбаси неперевершених смакових якостей, та націлити старостинські округи громади на підтримку малого бізнесу. Оскільки це запорука збільшення надходжень до бюджету ОТГ, поліпшення якості життя сільських родин, розвитку культури та інвестиційної привабливості нашого краю”, – зазначив Любашівський селищний голова Геннадій Павлов на зустрічі в медіацентрі з гостями фестивального заходу.

За його словами, при розробці Стратегії розвитку територіальної громади на 2019-2025 роки, місцеві фахівці спільно з радником Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктором Бондаруком запропонували депутатам ініціювати об’єднання інвесторів – приватних виробників ковбасних виробів у виробничий кооператив, виділити земельну ділянку і створити за сприяння селищної ради м’ясопереробний комплекс. В основу його діяльності буде закладено принцип здорового харчування земляків та гостей краю: налагодити випуск якісних ковбасних виробів за оптимальними цінами – без застосування харчових добавок.

Нині основними бюджетоформуючими підприємтвами у Любашівській ОТГ є ПрАТ “Любашівський елеватор”, завод з переробки лаванди і шавлії, підприємства будівельної індустрії та фірми “Урожай”, “Агро-Ритм”, завдяки яким успішно реалізуються програми розвитку інфраструктури й соціального забезпечення населення. Зокрема, проєкти реконструкції 20-кілометрового водогону та електромереж, буріння артсвердловин для постачання води жителям 11 населених пунктів, ремонти освітніх і медичних закладів та забезпечення їх сучасним обладнанням.

“У вересні в Любашівці почав курсувати придбаний за наші бюджетні кошти маршрутний мікроавтобус, ще одна маршрутка виконуватиме щоденні рейси між райцентром і віддаленими населеними пунктами ОТГ. Плануємо протягом найближчих місяців також модернізувати 6 сільських бібліотек, забезпечивши відвідувачам безкоштовний доступ через Wi-Fi до Інтернету в Україні”, – додав Павлов.

Читайте також: У Линовицькій ОТГ за кошти мікрогранту облаштують туристичний об’єкт

На відкриття фестивалю-ярмарку гості потрапили після відвідин гімназії та райлікарні, де завершується реконструкція, і були вражені розмаїттям павільйонів з ковбасними та гастрономічними стравами. Причому перед очима відвідувачів постали не лише найрізноманітніші вироби сотень майстрів – від салямі до сосисок, в тому числі у вигляді “ковбасних тинів і тракторів” ціною від 90 до 270 гривень за кілограм, а й гончарні, столярні та вироби декоративно-прикладного мистецтва, вишивки, твори живопису…

У сусідньому павільйоні організували майстер-клас з виготовлення варено-копчених, сиров’ялених та сирокопчених ковбасних виробів фахівці-технологи Одеської академії харчових технологій, а неподалік розгорнулись баталії шахового турніру, на якому виборювали першість на 12 дошках учасники турніру з п’яти міст на 12 дошках. Бурхливо реагували юні учасники фестивалю на перегони поросят угорської породи “мангал”: найпрудкіший переможець отримав приз – кошик овочів і фруктів…

Звісно, найбільше відвідувачів “ковбас-фесту” зібралося біля сцени фестивалю, на якій виступали артисти ансамблю пісні і танцю “Чайка” Одеської філармонії, київського ансамблю “Гуляй душа”, лауреат всеукраїнського конкурсу баяністів Костянтин Кукушкін, інші майстри вокального та розважального жанрів.

Завершальними акордами заходу стало визначення переможців фестивальних конкурсів. Зокрема, у номінації “Найкращий торт – ковбаса” журі присудило перше місце і премію майстру-виробнику Ірині Токар, у номінації “Фантазії осені” – майстрам Бобрицької сільради, у номінації “Найдовша ковбаса фестивалю” – колективу Ширяївського підприємства “Сегрос”, яке виготовило м’ясний виріб 12-метрової довжини.

На думку радника з регіонального розвитку Одеського ЦРМС Віктора Бондарука, організація Любашівською ОТГ “ковбас-фесту” засвідчує, що місцева влада дбає не лише про розвиток підприємств рослинницької галузі, в тому числі залучаючи через іноземні інвестиції багатомільйонні надходження до бюджету, а й стимулює та просуває перспективні підприємства тваринницької та переробної галузей.

Зокрема, наголосив експерт, розпочато перемовини з керівництвом Одеської академії харчових технологій з тим, щоб організувати в райцентрі філіал вишу для здобуття професійної освіти місцевими жителями. Причому фахівці-технологи академії теж беруть участь у “ковбас-фесті”, демонструючи учасникам фестивалю новітні технології виготовлення м’ясних виробів. І висловили готовність надати професійну підтримку при створенні в райцентрі музею ковбасних виробів”.

Як зауважив Бондарук, це лише окремі пункти розробленої Стратегії розвитку громади, яка в цілому присвячена єдиній меті – скористатись, зокрема, досвідом майстрів ковбасних виробів для успішного економічного розвитку ОТГ, що забезпечить формування розгалуженої інфраструктури і високого рівня життя для кожного мешканця. У наступні роки Любашівка може бути не лише місцем проведення “ковбас-фесту”, а справді стати центром випуску якісних м’ясних продуктів – “столицею української ковбаси”.

Радник Одеської ЦРМС наголосив, що в обранні перспективної спеціалізації стратегічного розвитку вже визначились не лише керівники Любашівської, а й сусідніх ОТГ Одещини. Зокрема, Біляївська громада днями теж провела цікавий фестивальний захід, назвавши його “Дністровська вертута”, що передбачав десять майстер-класів. Брендами Кілійської громади в ході децентралізації стали полуничний бізнес, транскордонний туризм і рисівництво. А, приміром, Шабська ОТГ обрала ключовими напрямками – виноградарство та етнотуризм, що базується на діяльності структур промислово-торговельної компанії Шабо і Центру культури вина.

Програма “U-LEAD з Європою” фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ніна Ляшонок, Одеський ЦРМС

ДЖЕРЕЛО