(044) 234-55-30, (044) 234-09-07

Готуватимуть страви зі щуки.

Вже цієї осені в Старокостянтинові відбудеться гастрономічний фестиваль «Щука-фест». Пройде він в рамках Всеукраїнського етнофестивалю «Болохівські гостини». Його реалізація стала можливою завдяки реалізації Всеукраїнського конкурсу культурно-мистецького проєкту «Малі міста – великі враження», у якому Старокостянтинівська міська рада стала однією з переможців.

«Історичні джерела про Старокостянтинів розповідають про те, що наші околиці завжди славилися смачною щукою. Є навіть свідчення австрійського посла, який відвідував наші земля в ХVII столітті, і писав, що старокостянтинівська щука була відома навіть за межами країни. Її замовляли аж з Відня. Тож ми вхопилися за цю ідею і хочемо зробити саме гастрономічний фестиваль, який буде пов’язаний зі щукою. Плануються «смачні» конкурси. Буде уха, щука заливна, смажена, запечена, по-князівськи… Залучимо рибалок, організуємо конкурс і для них. Щойно виловлену щуку можна одразу буде приготувати та покуштувати», – розповідає Василь Муляр, начальник Старокостянтинівського управління культурної політики та ресурсів.

Усе це поєднають з етновиступами, співами, танцями. Діятимуть ярмарок та виставки народних ремесел.

Читайте також: Польоти, народні співи та арт-писанка: у Славуті пройде етно-екофестиваль.

«Фестиваль плануємо провести 21 вересня, в переддень дня міста Старокостянтинова. За локацію обрали майданчик біля замку Острозьких. Зараз відшуковуємо старовинні рецепти, за якими будемо готувати страви», – додає Василь Муляр.

Також під час фесту покажуть вистави з життя князівської родини. Старовинні костюми для показів виготовили спеціально для таких показів ще на весні і презентували під час відкриття туристичного сезону в місті.

Нагадаємо, у конкурсі «Малі міста – великі враження» виграли проекти шести громад Хмельниччини.