У суботу в м. Вилкове Одеської області відбувся гастрономічний фестиваль "Дунайські гостини" у рамках проекту "Малі міста - великі враження", започаткованого Міністерством культури України.

Гасло фестивалю - "Мандруй зі смаком!". Головна мета - включити в регіональні стратегії розвитку туризму гастрономічний компонент та почати використовувати його для створення іміджу та бренду Придунав'я. 

Вилкове або, як його ще називають, «українська Венеція» - невеличке містечко в Кілійському районі Одеської області, розташоване в українській частині дельти Дунаю на кордоні з Румунією. Регіон населяють представники близько 50-ти різних національностей, і його туристична привабливість базується також на автентичній кулінарній спадщині поліетнічного населення. Відтак, близько двох тисяч гостей, які завітали на фестиваль, куштували страви молдавської, болгарської, гагаузської, албанської та інших кухонь, що були презентовані представниками місцевих етнічних громад. Крім того, гості свята мали змогу взяти участь у різноманітних майстер-класах від відомих шеф-кухарів як для дорослих, так і для дітей, послухали лекції food-блогерів, рестораторів і краєзнавців, а також придбати екологічно чисту сезонну продукцію (полуницю, дунайський оселедець, жаб’ячі лапки тощо) безпосередньо у виробників.

Серед відвідувачів на фестивалі були присутні міністр культури Євген Нищук, голова Одеської обладміністрації Максим Степанов, голова Одеської облради Анатолій Урбанський, депутат облради Юрій Маслов, вилківський міський голова Микола Дзядзін.

Кульмінацією свята стало приготування у величезному казані рибної юшки за традиційним липованським рецептом. У приготуванні кулінарного шедевру взяли участь учні Одеського вищого професійного училища морського туристичного сервісу, було використано 1670 кг риби 16-ти видів, 400 кг картоплі та стільки ж цибулі, 430 кг моркви, 120 кг помідорів, 60 кг болгарського перцю, 2,5 тони води, спеції. Майже 5 тон готової юшки стали рекордними, що було зафіксовано у Національному реєстрі рекордів України як максимальний об'єм рибної юшки в казані. Після того всіх бажаючих пригощали стравою-рекордсменом.

Серед інших цікавинок фестивалю - театралізовані виступи, концерти, екскурсії до біосферного заповідника та знаку "0 км" на Дунаї, парад човнів, каяків і катерів, регата за участю дітей Вилківської школи греблі. І на завершення свята - незабутній концерт Одеського національного філармонійного оркестру під проводом відомого диригента, народного артиста України Хобарта Ерла. А фінальним акордом став яскравий феєрверк.

 

 

Tags: